Logo

Live online masterclass: Optimaal presteren naar vermogen

Structureel inzetbaarheidsbeleid vormgeven

Opleidingbeeld
Werkvermogen is de mate waarin iemand zowel geestelijk als lichamelijk zijn huidige werk kan uitvoeren. Het is van invloed op arbeidsproductiviteit, ziekteverzuim en (langdurige) uitval. Met de methode 'Huis van Werkvermogen' houdt u de vinger aan de pols. In deze online masterclass krijgt u aan de hand van het 'Huis van Werkvermogen' praktische oplossingen om een modern inzetbaarheidsbeleid in uw organisatie in te voeren.
Datum:
Overzicht van alle beschikbare data en locaties:
Prijs: € 790 excl. 21% btw
Info: 6 tot 12 deelnemers

Live online masterclass: in het kort

Met het meten van werkvermogen maakt u een logische eerste stap in uw plan van aanpak rond duurzame inzetbaarheid. 


In deze live online masterclass krijgt u oplossingen en de methodiek hoe u een modern inzetbaarheidsbeleid in uw organisatie vormgeeft en uitvoert.


Dit zijn de resultaten van de masterclass:

 • U weet hoe u met uw Inzetbaarheidsbeleid positief bijdraagt aan uw organisatie;
 • U weet hoe u meer rendement kunt halen uit uw bestaande inzetbaarheidsbeleid;
 • U weet hoe u inzetbaarheidsbeleid kunt moderniseren, zodat u zich onderscheidt als aantrekkelijk werkgever;
 • U weet hoe u - aan de hand van een business case - het management ervan kunt overtuigen om het inzetbaarheidsbeleid te moderniseren.

En u krijgt als bagage mee:

 • U heeft inzicht in de mogelijkheden van stuurfactoren als onderdeel van uw inzetbaarheidsbeleid;
 • U maakt kennis met een tool om een solide business case te bouwen rondom de modernisering van uw inzetbaarheidsbeleid
 • U kent creatieve manieren om het inzetbaarheidsbeleid beter zichtbaar te maken voor medewerkers en organisatie.

 

Bekijk het programma 

 

Hoe werkt een live online masterclass?

Net als bij een gewone masterclass op een fysieke locatie, komt u met de andere deelnemers en de docenten op de afgesproken tijden bij elkaar. Ook heeft u dan ruim de gelegenheid om met de docenten én de andere deelnemers in gesprek te gaan. Met één groot verschil: u bent virtueel bij elkaar, niet fysiek! En u krijgt wat vaker korte pauzes om even de benen te strekken.


Hiervoor gebruikt HR Academy speciale software. Het enige dat u nodig heeft om deel te nemen, is een computer met een microfoon, toegang tot internet en bij voorkeur een webcam, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Er hoeft niets aan u computer veranderd of geïnstalleerd te worden!

 

Voor wie is deze masterclass?

Deze masterclass is geschikt voor HR-professionals die verantwoordelijk zijn voor de integrale en structurele inzetbaarheid van medewerkers. En die daarbij het Huis van Werkvermogen als uitgangspunt nemen. 

 

Het Huis van Werkvermogen voor een modern inzetbaarheidsbeleid

Werkvermogen is: ‘de mate waarin een medewerker lichamelijk en geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren, nu en in de nabije toekomst.’ De variabelen die het werkvermogen bepalen worden samengevat in het ‘Huis van Werkvermogen’. Draaien aan de juiste knoppen van het werkvermogen beïnvloedt de productiviteit en daarmee het rendement van de organisatie.

Het Huis van Werkvermogen of ‘Huis van Ilmarinen’, vernoemd naar Prof. Dr. Juhani Ilmarinen, grondlegger concept van werkvermogen en Work Ability Index (WAI):

 • De onderste verdieping is de basis en bevat de fysieke en geestelijke gezondheid.
 • Daarna heeft men kennis en vaardigheden nodig om het werk goed te kunnen doen.
 • De volgende verdieping bestaat uit werkattitude en motivatie.
 • Het belangrijkste element, de arbeidssituatie, wordt met name bepaald door het leiderschap van de direct leidinggevende.
 • Deze elementen bij elkaar opgeteld, bepalen het werkvermogen. 


Werkvermogen meten en sturen

De tool WerkVermogensMonitor ® geeft inzicht in het werkvermogen, productiviteit, gezondheid en inzetbaarheid van uw medewerkers. De WerkVermogensMonitor bestaat behalve uit de WAI, uit vragenitems die inzicht geven in redenen voor verminderd vermogen van individuele en/of groepen medewerkers. Deze items zijn: Werkomstandigheden (tempo, afwisseling, zelfstandigheid en fysieke belasting), Leefstijl en Body Mass Index.

Daarnaast is het item ‘Productiviteit’ opgenomen om inzicht te krijgen in de financiële waarde van af- of toegenomen werkvermogen. De WerkVermogensMonitor is door Preventned in samenwerking met het Erasmus MC ontwikkeld.

Naast het meten van werkvermogen toont de tool ook aan op welke factoren je kunt sturen om het werkvermogen te verbeteren. Het geeft inzicht in én prioriteit aan de factoren die van invloed zijn op het werkvermogen van medewerkers, zowel op individueel- als groepsniveau. Een wetenschappelijk onderbouwd instrument dat meer dan 55 stuurfactoren kan meten, o.a. op gebied van: werkomstandigheden, werkbeleving, werktevredenheid, bevlogenheid, leiderschap, leefstijl, productiviteit en natuurlijk geluk.

 

‘Dit werkvermogen geeft niet alleen voorspellende waarde op verzuim maar vooral inzicht in het onbenut potentieel van medewerkers’

 

Draaien aan de juiste knoppen van het werkvermogen beïnvloedt de productiviteit en daarmee het rendement van de organisatie. Door het onzichtbare zichtbaar te maken kun je betere bedrijfsresultaten met gelukkige medewerkers realiseren.

 

In de online masterclass Optimaal presteren naar vermogen laat Duco Molenaar, CEO van onderzoeks- en adviesbureau Preventned, zien op welke wijze u gebruik kunt maken van de methode ‘Huis van Werkvermogen’. Naast de uitleg over de methode waarin de kansen én de beperkingen worden besproken en hoe daarmee om te gaan, wordt u ook praktisch aan de slag gezet. Met het meten van werkvermogen maakt u een logische eerste stap in uw plan van aanpak rond duurzame inzetbaarheid.

 

Bekijk het programma 

 

Optimaal presteren naar vermogen: programma

Docent: Duco Molenaar


In deze live online masterclass leert u in 2 dagdelen op welke wijze u gebruik kunt maken van de methode  ‘Huis van werkvermogen’. Naast de uitleg over de methode waarin de kansen én de beperkingen worden besproken en hoe daarmee om te gaan, wordt u ook praktisch aan de slag gezet.  Als resultaat van deze masterclass kunt u concreet aan de slag om de methode ‘Huis van werkvermogen’ in uw HR-beleid op te nemen of zelfs als uitgangspunt te stellen. 


In de masterclass gaat u ook aan de slag met de tool WerkVermogensMonitor. Deze tool geeft u inzicht in het werkvermogen, productiviteit, gezondheid en inzetbaarheid van uw medewerkers. 


In het programma zijn vaak korte pauzes opgenomen om even te bewegen, wat te drinken of te eten. Dit is het programma:


Dagdeel 1 

 

09.00 uur – Start programma


Aandacht voor:

 • Introductie en verkenning vragen/issues deelnemers
 • De methode ‘Huis van Werkvermogen’
 • Kansen van HvW én de beperkingen
 • Hoe om te gaan met de beperkingen
 • Doelstellingen voor beleid en draagvlakcreatie

Aan de slag met:

 • Opdracht: Hoe kunt u meer rendement halen uit uw huidige personeelsbeleid
 • Praktijkcase 1
 • Opdracht: Aan de slag met de tool WerkVermogensMonitor.; Introductie en toelichting gebruik

 12.00 uur - Afsluiting Programma dagdeel 1


Dagdeel 2 

 

09.00 – Start programma


Aandacht voor:

 • Ervaringen met de tool WerkVermogensMonitor
 • Terugkoppeling van de uitkomsten
 • Hoe bouw je een solide business case?
 • Overtuigen van management/ directie

Aan de slag met:

 • Praktijkcase 2
 • Opdracht: De business case voor uw organisatie

 12.00 uur - Afsluiting Programma dagdeel 2

 

Duco Molenaar

Sprekersfoto
CEO van onderzoeks- en adviesbureau Preventned
Duco Molenaar is CEO van onderzoeks- en adviesbureau Preventned. Hij is gespecialiseerd in werkvermogen en auteur van het boek Werkvermogen, Verantwoord werken aan duurzame inzetbaarheid en co-auteur van Fit for the future.

Downloads


Cedeo

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
© MindCampus b.v. Auteursrecht voorbehouden.