Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

Business case in een handomdraai

Aan de slag met handige én overtuigende formats en technieken

Deze cursus is nog niet gepland, klik hier voor ons totale cursusaanbod.

Een innovatief mobiliteits- en opleidingsplan, een noodzakelijke investering in e-HRM of een prachtige kans om talentontwikkeling of duurzame inzetbaarheid te stimuleren? Ideeën genoeg, maar dan komt de lastige vraag vanuit het management: ‘Wil je het plan even uitwerken in een business case met financiële onderbouwing?’ Door gebruik te maken van een standaard format en een aantal eenvoudige technieken maakt u voortaan een business case in een handomdraai.

Wat leer je in dit incompanyprogramma?

In deze interactieve boostcamp gaan we samen aan de slag met het opstellen van een heldere HR business case. We behandelen onderwerpen zoals het doel, de kosten, baten, investering, financiering, beslissing, implementatie en evaluatie van het project.

Je kunt een project uit jouw eigen praktijk meenemen om daarvoor in de boostcamp op hoofdlijnen de business case uit te werken. Voor krachtige argumentatie koppelen we de business case aan de strategie van jouw organisatie.

Overtuigen van jouw leidinggevenden

Niet alleen werk je aan de uitwerking van jouw eigen business case, maar je analyseert ook bestaande business cases op mogelijkheden en risico's. Daarnaast ontvang je praktische tips en een checklist over de manier waarop je onderbouwde argumenten opstelt. Deze kun je gebruiken om jouw leidinggevenden en het management te overtuigen van het belang van jouw plannen en bijbehorende investeringen!

In de boostcamp gaan we werken met enkele Lean instrumenten, waaronder de Lean dagstart, Keek op Week, Kaizen en teach forward. Ook gaan we het zogenoemde 'Piramidaal schrijven' gebruiken. Deze techniek helpt je om de lezers van jouw uitgewerkte plan kort maar krachtig mee te krijgen in jouw overweging zonder te veel uit te wijden.

Resultaten

Dit zijn de resultaten van de boostcamp:

 • Je weet hoe je de zakelijke en financiële onderbouwing maakt van de investering in jouw plannen.
 • Je hebt een standaard format voor jouw eigen business cases.
 • Je beschikt over een checklist en praktische tips die je kunt gebruiken om jouw leidinggevenden te overtuigen van het belang van jouw plannen en bijbehorende investeringen.
 • Je kent de kracht van piramidaal schrijven en de verschillende Lean instrumenten.
 • Je hebt op hoofdlijnen een business case gemaakt voor een concreet project.

Voor wie is deze boostcamp?

In deze boostcamp leer je hoe je een effectieve business case maakt om jouw management te overtuigen van het rendement van jouw plannen. We behandelen technieken om de business case te maken, je krijgt een standaard format, een praktische checklist en bruikbare tips.

In de volgende situaties is het programma zeker geschikt voor jou:

 • Je bent verantwoordelijk voor HR-beleid of HR-projecten en je moet kunnen aantonen dat de investeringen en kosten daarvoor rendement opleveren.
 • Binnenkort moet je een business case maken en wilt daar goed voorbereid aan beginnen.
 • Je wilt jouw kennis ontwikkelen over het maken van business cases om daarmee de waarde voor jouw organisatie én jouw carrièreperspectief te vergroten.

Aan de slag met jouw eigen team?
Dit interessante programma bieden wij incompany aan. Dat betekent dat we dit programma in huis voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer medewerkers. Een incompanyprogramma maken we op maat en is direct toepasbaar op jullie eigen werksituatie. Neem voor meer informatie contact met ons op.

In dit incompanyprogramma leer je hoe je een effectieve business case maakt om jouw management te overtuigen van het rendement van jouw plannen. We behandelen technieken om de business case te maken en voorzien je van een standaard format, een praktische checklist en bruikbare tips.

Voorbereiding

Voordat de boostcamp begint, vragen we je om een korte voorbereiding te doen:

 • Lees een artikel over de theorie en technische aspecten die gelden voor het maken van een business case.
 • Bereid verschillende lean-instrumenten voor.
 • Verzamel financiële gegevens en informatie over de strategie van jouw organisatie.

Programma

09.00 uur - Dagstart

Dagstart is een lean instrument. Op een actieve wijze beginnen we de dag waarbij iedereen incheckt en het programma van de dag bespreekt. Daarna besteden we aandacht aan:

 • De theorie: Teachforward I
  (Teachforward is ook een lean instrument. De deelnemers krijgen allemaal een onderwerp om voor te bereiden om dit in 5-10 minuten te teachen zonder Powerpoint. De trainer vult de teachforward aan met de theorie en praktijkvoorbeelden.)
 • Samenvatting theoretisch kader HR business case
 • Piramidaal schrijven
 • Aan de slag met jouw eigen business case I
  (Maken van een testcase in groepjes)

13.15 uur - Start van het middagprogramma

Aandacht voor:

 • Teachforward II
 • De Business case in relatie tot het belang van jouw organisatie
 • Aan de slag met jouw eigen business case II
  (Maken van een testcase in groepjes)

17.00 uur - Afsluiting