Logo

Live online boostcamp: Aan de slag met de vier pijlers van werkgeluk

Samen werken aan een positieve werkcultuur

Opleidingbeeld
Werkgeluk maakt medewerkers gezonder, succesvoller, productiever, innovatiever en creatiever. Aandacht voor een positieve werkcultuur is – zeker in actuele remote en hybride werksituaties – dan ook van essentieel belang. Maar, waar begin je als je hiermee aan de slag wilt gaan? Tijdens deze online boostcamp creëer je aan de hand van een Happy Office Manifest stap voor stap een positieve werkcultuur voor jezelf, jouw teams en de organisatie. Een manifest dat leidt tot meer werkgeluk en een betere team alignment.

Live online boostcamp: in het kort

Wat leert u in de boostcamp?

Het Happy Office Manifest is een leidraad om succesvol te veranderen en een organisatiecultuur te bouwen waarin medewerkers kunnen floreren. Op elke werkplek: op kantoor, maar ook thuis.

 

In twee halve dagen leer je tijdens deze boostcamp hoe je met je organisatie, afdeling of team een Manifest maakt. Je krijgt inzicht in de waarde van een Manifest en gaat aan de slag met het vinden, verwoorden en vormgeven van de purpose en waarden van jullie organisatie.

Daarbij geef je antwoord op vragen als: 

 • Wat is de essentie van jullie werk? 
 • Welke waarde en betekenis voegen jullie toe voor wie?
 • Hoe doen we dat? 
 • En op welke manier dragen wij bij aan de organisatiedoelstellingen?

 

In het tweede gedeelte van deze boostcamp gaan jullie aan de hand van de geformuleerde en bijgestelde purpose op zoek naar de waarden, gedragingen en begrippen om dit concreet te maken. Al deze woorden, waarden, gedragingen en begrippen vatten jullie samen in een visueel document, een manifest. Dit heel concreet maken leidt tot meer verbinding  en voldoening, het maakt samenwerken leuker, makkelijker én effectiever. Juist ook in steeds veranderende situaties, zoals remote en hybride werken.

 

Dit zijn de resultaten van de boostcamp:

 • Je weet wat werkgeluk voor teams, organisaties en jezelf betekent. 
 • Je weet hoe je werkgeluk binnen jullie organisatie kunt stimuleren.
 • Je hebt ervaren hoe het is om een purpose te formuleren en die in het Happy Office Manifest te vertalen in waarden en gedragingen.
 • Je hebt tools in handen om zowel top-down als bottom-up zelf met jouw team, afdeling of organisatie aan de slag te gaan met werkgeluk.

Als bagage neem je mee:

 • Je hebt inzicht in de impact van werkgeluk op de betrokkenheid en productiviteit van medewerkers.
 • Je kent aansprekende best practices zoals Tony’s Chocolonely, Incentro en Guidion en hebt gezien hoe zij een cultuur creëren waarin werkgeluk normaal is en hoe zij werkgeluk concreet maken.

De docenten Maartje Wolff en Fennande van der Meulen wisselen tijdens de boostcamp wetenschap en theorie af met praktijkvoorbeelden, succesverhalen, waardevolle oefeningen en heel veel nuttige tips. Kortom, met ‘Het Happy Office manifest’ kun je meteen aan de slag.

 

  

Hoe werkt een live online boostcamp?

Net als bij een gewone boostcamp op een fysieke locatie, komt u met de andere deelnemers en de docent op de afgesproken tijden bij elkaar. Ook heeft u dan ruim de gelegenheid om met de docent én de andere deelnemers in gesprek te gaan. Met één groot verschil: u bent virtueel bij elkaar, niet fysiek! En u krijgt wat vaker korte pauzes om even de benen te strekken.

 

Hiervoor gebruikt HR Academy speciale software. Het enige dat u nodig heeft om deel te nemen, is een computer met een microfoon, toegang tot internet en bij voorkeur een webcam, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Er hoeft niets aan uw computer veranderd of geïnstalleerd te worden! 

De vier pijlers van werkgeluk

Als we tijdens online workhops of opleidingen met mensen in gesprek gaan over werkgeluk, komen er altijd allerlei prachtige voorbeelden naar boven. ‘Die keer dat ik zoveel lol had met die collega,’ ‘Toen we dat mega-contract binnenhaalden,’ ‘De superleuke ontvangst op mijn eerste dag,’ of ‘Toen ik me tijdens dat gesprek met mijn manager realiseerde dat er echt naar me geluisterd werd’. Werkgeluk betekent voor iedereen iets anders.


Wat Henk gelukkig maakt, kan Piet wel heel ongelukkig maken. Gelukkig maar. Maar als we kijken naar al die verschillende antwoorden én we leggen dat naast wat de wetenschappers zeggen over werkgeluk, dan zijn er vier pijlers te onderscheiden.

We hebben ze de vier p’s van werkgeluk genoemd: Purpose, People, Progress en Positivity.


Purpose

Purpose gaat over het gevoel dat je een bijdrage levert aan iets wat groter is dan jezelf, een verschil maken, het gevoel hebben dat wat jij op je werk doet, nuttig is. Dat speelt op persoonlijk, team en op organisatieniveau. Waar kom jij je bed voor uit? Hoe voegt je team waarde toe? En wat is het hogere doel van de organisatie en voor wie is dat belangrijk?

People

Deze pijler gaat over de verbinding met andere mensen. We zijn sociale wezens en hebben het nodig met anderen samen te kunnen zijn. Dat is ook precies wat deze Corona-crisis zo lastig maakt. Geen knuffels van familie, geen borrels en koffiemomentjes met collega’s. Het gaat hierbij om jezelf te mogen zijn, waardering van anderen te krijgen, je te kunnen en durven uitspreken, en het hebben van tijd en echte aandacht voor elkaar.

Progress

Als er niets lukt op een werkdag en je aan het eind van de dag het gevoel hebt dat je geen steek bent opgeschoten, is dat voor veel mensen erg frustrerend. Het boeken van voortgang in zinvol werk is de allersterkste motivator. Heldere doelen, het behalen van resultaten die belangrijk voor je zijn, autonomie én verantwoordelijkheid zijn allemaal belangrijk in deze pijler.

Positivity

De vierde pijler gaat over positiviteit en plezier. Samen plezier maken zorgt voor een goede sfeer en dat leidt weer tot meer creativiteit, prettigere samenwerking en betere resultaten. En daarmee is deze pijler ook meteen een valkuil, want als we alleen maar focussen op plezier en lol maken, gaat het ons al snel tegenstaan.

Hoe staat het bij jou met deze vier pijlers? Welk cijfer zou jij voor elk van deze vier geven aan het einde van deze week?

Tijdens deze live online boostcamp ga je praktisch aan de slag met het opstellen van een Happy Office Manifest dat bijdraagt aan een positieve werkcultuur en werkgeluk binnen jouw organisatie. Samen met de docent en je collega-deelnemers werk je stap voor stap aan een leidraad om succevol te bouwen aan een organisatiecultuur waarin medewerkers kunnen floreren.

 

Docenten: Maartje Wolff en/of Fennande van der Meulen

 

In het programma zijn vaak korte pauzes opgenomen om even te bewegen, wat te drinken of te eten.

Dit is het programma per dagdeel:

 

Dageel 1

 

09.00 uur – Start programma 

Met aandacht voor:

 • Waarom zijn werkgeluk en een positieve werkcultuur belangrijk?
 • Hoe werk je hieraan samen met jouw team en de organisatie?
 • De pijlers van werkgeluk
 • Eerste stappen in het beschrijven van purpose en waarden

 

12.00 uur – Afsluiting programma 

 

Dagdeel 2

 

09.00 uur – Start programma dagdeel 2

Met aandacht voor:

 • Finetunen van purpose en waarden
 • Vertalen van purpose en waarden naar gedrag
 • Opstellen van een Happy Office Manifest

 

12.00 uur - Afsluiting programma 

Maartje Wolff

Sprekersfoto
Trainer, spreker en werkgelukdeskundige
Maartje Wolff is trainer, spreker en werkgelukdeskundige. Ze richtte in 2015 samen met Fennande van der Meulen Happy Office op om organisaties en teams te helpen bij het creëren van een positieve werkcultuur.

Fennande van der Meulen

Sprekersfoto
Trainer, spreker en werkgelukdeskundige
Fennande van der Meulen is trainer, spreker en werkgelukdeskundige. Ze richtte in 2015 samen met Maartje Wolff en Pepijn Post Happy Office op om organisaties en teams te helpen bij het creëren van een gelukkigere werkcultuur.

Cedeo
© Sijthoff Media. Auteursrecht voorbehouden.