Logo

Aan de slag met HR Analytics en HR Metrics

Vertalen van HR-data naar inzichten in HR-beleid in twee dagen

Opleidingbeeld
HR Analytics, u bent ongetwijfeld bekend met dit begrip. Maar weet u ook hoe u HR Analytics binnen uw organisatie in de praktijk kunt brengen? Hoe kunt u inzicht krijgen in de HR Analytics rapportage? En wat kan dit betekenen voor uw HR-beleid? De tweedaagse masterclass ‘Aan de slag met HR Analytics en HR Metrics’ stoomt u hiervoor klaar.
Datum:
Overzicht van alle beschikbare data en locaties:
Prijs: € 1490 excl. 21% btw

Om een goede gesprekspartner te zijn, onderbouwt u uw voorstellen met een business case, baseert u uw strategische personeelsplanning op data en voorspellingen en kunt u de ROI van investeringen in medewerkers aantonen. U gaat niet (per se) zelf aan de slag met statistiek en dataverwerking maar u bent wel in staat om een HR-analist te briefen en te begrijpen. U kunt de uitkomsten van een HR-analytics rapportage interpreteren én overtuigend presenteren aan interne stakeholders. Na het volgen van deze training bent u toegerust om HR Analytics te gebruiken in uw werkzaamheden, kunt u de uitkomsten van een HR-analytics traject interpreteren en overtuigend presenteren aan interne stakeholders. Met deze tweedaagse zet u de eerste belangrijke stappen van theorie naar praktijk.


De juiste businessvraag
Veel organisaties beschikken over allerlei data, bijvoorbeeld verzameld in HR-systemen, marketing- en salesdatabase of in de financiële administratie. In deze data liggen nieuwe inzichten en kansen verborgen om HR-beleid op te baseren. Om deze inzichten te verkrijgen, moet u wel de juiste vragen stellen en de aanwezige data op de juiste manier gebruiken. In de tweedaagse masterclass ‘Aan de slag met HR Analytics en HR Metrics’ leert u hoe u relevante businessvragen boven water krijgt. Ook leert u hoe u, samen met een analist, deze vragen kunt beantwoorden met ken- en stuurgetallen en analyses.

 

 
 

Leerdoelen

Na het volgen van deze tweedaagse kunt u:

 • HR Analytics inrichten binnen uw organisatie;
 • Ken- en stuurgetallen bepalen voor uw organisatie;
 • Een HR-analyticsproces managen;
 • De relevante businessvragen binnen uw organisatie opsporen;
 • Een HR-analist briefen en aansturen;
 • De uitkomsten interpreteren en een HR-analyticsrapportage opstellen. 

Doelgroep
HR Business Partners en andere HR-professionals die het gebruik van HR Analytics binnen hun organisatie en/of hun eigen rol daarbinnen willen ontwikkelen. Kennis van Excel, analytics of statistiek is niet vereist. Deelnemers krijgen tools in handen om data-analisten te briefen, de uitkomsten te interpreteren en overtuigend te rapporteren of presenteren.

 

 

Deelname
Deelnemers aan dit programma ontvangen als naslag- en verdiepingsmateriaal het boek “HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid”.

Ook interessant voor u

 • Na het succesvol deelnemen aan deze training kunnen aanvullende masterclasses worden gevolgd, zoals de 3-daagse training ‘Basis statistiek voor HR-analytics’, de 1-daagse of 2-daagse training ‘Strategische Personeelsplanning’ en de masterclass ‘datavisualisatie’.
 • Deze training is onderdeel van een uitgebreider opleidingsprogramma rondom HR-analytics. Heeft u de basistraining nog niet gevolgd? Bekijkt u dan ook eens de 1-daagse en 5-daagse training HR-metrics en HR-analytics.
 • Bekijk ook eens de online tool van Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement. Met deze online tool krijgt u inzicht in 53 belangrijke HR-KPI's. 

Incompany of maatwerk?
Daarnaast is het programma uitermate geschikt om als incompany programma – samen met uw complete HR-team – te volgen. Het programma wordt in dat geval direct toepasbaar gemaakt op uw eigen werksituatie. Bovendien bevordert de in huis aanpak de onderlinge samenhang binnen het team, omdat u groepsgewijs werkt aan opdrachten die de persoonlijke en organisatieontwikkeling ondersteunen. Wilt u meer informatie over de incompany mogelijkheden, neem dan contact met ons op of plan een belafspraak.

Tijdens het programma Aan de slag met HR Analytics en HR Metrics treft u als docenten Gerard Evers en Irma Doze.
 

Dag 1: Irma Doze en Gerard Evers

 

09.30 uur
Start ochtendprogramma, met o.a. aandacht voor:

 • Introductie HR Metrics en HR Analytics
 • HR Metrics en HR Analytics toepassingen (in de praktijk)
 • Het HR-analytics proces en rollen
 • Het implementeren van HR Metrics en HR Analytics 

13.00 uur
Lunch 

 

13.30 uur
Start middagprogramma, met o.a. aandacht voor:

 • Ken- en stuurgetallen opstellen
 • Van (HR)-strategie naar Balanced Scorecard
 • De juiste vraag stellen, businessvragen achterhalen
 • Een analyseboom opstellen 

16.30 uur
Afsluiting 

 

Dag 2: Irma Doze óf Gerard Evers

 

09.00 uur
Ontvangst 

 

09.30 uur
Start ochtendprogramma, met o.a. aandacht voor:

 • Databronnen: secundaire data, interne data, onderzoek én big data
 • Introductie in data preparatie
 • Introductie in data analyseren
 • Conclusies trekken 

13.00 uur
Lunch 

 

13.30 uur
Start middagprogramma, met o.a. aandacht voor:

 • Samenhang en causaliteit (interrelatiediagram)
 • Overtuigend rapporteren
 • Introductie in visuele perceptie
 • Data visualiseren: de juiste grafiek kiezen

16.30 uur
Afsluiting

 

Een half uur voor start van het programma bent u al van harte welkom. U kunt dan gerust een kopje thee of koffie drinken!

Onderstaand referenties over de tweedaagse Aan de slag met HR Analytics en HR Metrics

 

"Veel informatie in twee dagen gekregen. Interessante training, veel geleerd! De trainers zijn zeer deskundig."

P. Henzen, Hanos

 

"De training is helemaal top. Uitstekende en goed voorbereide trainers en een lekker vol programma."

Renee van Eldert, Eldert 

 

"De training zit goed in elkaar. Professioneel en ook leuk." 

Marc Henselmans, HR Manager bij ABN AMRO

Gerard Evers

Sprekersfoto
Directeur-eigenaar van adviesbureau Euro-HRM
Gerard Evers is directeur-eigenaar van adviesbureau Euro-HRM, gespecialiseerd in economisch personeelsmanagement. Hij studeerde algemene econometrie (cum laude) in Tilburg en werd daarna universitair docent Ruimtelijke Economie in Groningen. Na zijn proefschrift (1986) over interregionale arbeidsmobiliteit was hij van 1987 tot 1999 universitair hoofddocent Personeelwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Tussen 1999 en 2005 werkte hij als consultant bij IVA Tilburg en van 2005-2009 als directeur van het departement HRM van OSA, de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek te Tilburg en Utrecht. Vanaf 2004 tot 2007 was hij tevens hoogleraar Human Capital Valuation aan de UvT. Gerard publiceert regelmatig boeken en artikelen over onderwerpen als strategische personeelsplanning, interne mobiliteit, beloningssystemen, ken-/stuurgetallen, balanced scorecards, human capital valuation en flexibele pensionering.

Irma Doze

Sprekersfoto
MD AnalitiQs, Customer Intelligence & HR analytics
‘Turning data into profit’, is zowel de persoonlijk passie van Irma Doze, als de missie van haar bedrijf AnalitiQs. Met een achtergrond in alle vormen van intelligence: marktonderzoek, (predictive) analytics en reporting, helpt Irma bedrijven die meer willen halen uit de ‘people’ data die ze in HR systemen, via onderzoek, online én offline verzamelen. In deze data liggen nieuwe inzichten en kansen verborgen waarmee bedrijven duurzaam hun medewerkerstevredenheid én hun bottom-line resultaten kunnen verbeteren. Irma deelt haar kennis en ervaring al jarenlang met veel plezier met klanten, collega’s, cursisten en leerlingen in de vorm van trainingen, workshops en coaching. De aanpak van Irma in projecten én trainingen wordt gekenmerkt door passie en resultaat. De combinatie van strategisch denken en hands-on uitvoering is haar favoriete manier van werken; de combinatie van theorie met cases en oefeningen haar favoriete trainingsmethode.

Downloads

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

CEDEO-erkenning

Alle opleidingen hebben een CEDEO-erkenning.
Cedeo
© MindCampus b.v. Auteursrecht voorbehouden.