‘In deze tijd moet je dynamisch, integraal en skills-based plannen. En dat kan niet zonder HR-analytics’
Het belang van het cyclische karakter van strategische personeelsplanning (SPP) door de snel veranderende context van organisaties, dat noemen Gerard Evers en Irma Doze een van de belangrijkste nieuwe inzichten in hun recent verschenen boek Strategische Personeelsplanning. Om de drie tot zes maanden het plan bijstellen, adviseren zij.
Voor Evers is het zijn vijfde boek in deze serie, het eerste kwam uit in 1993. Irma Doze is ditmaal co-auteur vanwege haar expertise op het gebied van SPP en HR-analytics, een onmisbaar onderdeel om externe ontwikkelingen en interne strategische keuzes te onderbouwen met (voorspellende) data. Het boek bulkt van de theorie en bevat daarnaast legio casussen en voorbeelden uit de praktijk en een toolkit voor het organiseren en inrichten van een SPP-traject.
Vier dimensies van SPP
Evers was ‘altijd al datagedreven’. “Binnen HR was data twintig jaar geleden nog een lastig onderwerp”, blikt hij terug. “Nu wordt het steeds meer gebruikt omdat de toekomst onzekerder wordt. Dankzij data kun je snel bijstellen door te monitoren, in te grijpen en de strategie aan te passen.”
Hij onderscheidt vier dimensies van SPP: kwantitatief, kwalitatief, financieel en de mate van gewenste flexibiliteit. “In het begin werd SPP sterk gedomineerd door een kwantitatieve benadering, door de afdeling Planning en Control. In de jaren ’90 kwam men erachter dat dat onvoldoende was en kreeg het personeel meer aandacht. Het mede door mij ontwikkelde vlootschouwmodel HR3P kwam daaruit voort. HR werd de regisseur en ook de probleem-eigenaar. En dan slaat het een keer door naar de andere kant. De focus kwam te veel op kwaliteiten, ook omdat HR niet zo’n affiniteit heeft met cijfers en data.”
Lees het hele artikel op HRPraktijk.nl