“Hoe houd ik onze cultuur levend als AI straks alle processen overneemt?” Die vraag kreeg ik onlangs van een CHRO. En het is precies die vraag die veel leiders bezighoudt. Want technologie verandert onze manier van werken razendsnel. Maar de grotere transformatie? Die zit in hoe we sámen werken. En in hoe we medewerkers verbinden met technologie én met de organisatiestrategie. Zodat zij weten, willen en kunnen bijdragen aan het realiseren van de ambities van de organisatie.
Stel je voor: het is 2027. Medewerkers overleggen met hun AI-coach alsof die er altijd al was. Interne communicatie draait om het regisseren van betekenisvolle gesprekken en ontwikkeldialogen. Data stroomt door elk proces, maar voelt nergens kil. En technologie? Die ondersteunt, maar overheerst niet. Dat klinkt misschien als een utopie, maar ik geloof dat het haalbaar is. Mits HR en Interne Communicatie nú samen in actie komen.
Technologie maakt veel mogelijk, maar niets vanzelfsprekend
Organisaties hebben grote verwachtingen van nieuwe technologie en slimme AI-systemen. Begrijpelijk. Generatieve AI, realtime analytics, voorspellende modellen. Het is indrukwekkend, snel en vaak effectief.
Maar technologie alleen maakt een organisatie niet toekomstbestendig. Je wint niet met slimme AI-systemen of tools, maar met slimme mensen die ermee kunnen werken. Mensen die begrijpen wat technologie kan, die ermee wíllen werken en die bereid zijn de vaardigheden te ontwikkelen die daarvoor nodig zijn.
Weten, willen, kunnen; dat is al jarenlang mijn adagium. En nu relevanter dan ooit. Want niet de techniek, maar de mensen maken het verschil.
Eén front, één veranderkracht
Wat ik steeds weer zie: HR en Interne Communicatie zijn allebei volop bezig met verandering, maar opereren vaak los van elkaar. Terwijl juist hun samenwerking cruciaal is om samenhang te creëren en medewerkers duurzaam te verbinden met strategie en technologie.
Alleen samen vormen zij de transitiemotor die organisaties nu hard nodig hebben. Want naarmate AI meer processen en werk van medewerkers overneemt, verschuift de waardecreatie naar domeinen waar technologie (nog) geen antwoord op heeft: cultuurontwikkeling in een tech-gedreven wereld, oprechte dialoog, ethiek en creativiteit. Precies de gebieden waar HR en Interne Communicatie in uitblinken. En waar de toekomst van organisaties wordt gevormd.
De vraag is dan ook niet: hoe ziet de toekomst eruit?
Maar: hoe organiseren we ons zo dat we met elke toekomst kunnen omgaan en wendbaar blijven in een wereld die voortdurend in beweging is?