Logo

HR-projecten succesvol sturen

Aan de slag met een urgent HR-vraagstuk in jouw organisatie

Opleidingbeeld
STAP opleiding mogelijk
Als HR-professional moet je meer dan ooit keuzes maken voor de juiste projecten, de juiste projectaanpak en moet je snel concrete resultaten leveren. Deze masterclass geeft je in één dag de tools om urgente HR-projecten succesvol te sturen. Je gaat daarbij aan de slag met een actueel project dat op dit moment speelt in jouw organisatie.
Datum:
Overzicht van alle beschikbare data en locaties:
Prijs: € 899 excl. 21% btw
Info: 6 tot 16 deelnemers

Masterclass HR-projecten succesvol sturen: in het kort

Wat leer je in deze masterclass?

Implementeren van een nieuw HR-systeem, wijzigen van arbeidsvoorwaarden en het opzetten van een nieuw functiehuis. Als HR-professional heb je steeds vaker te maken met werken in projecten. En dat  is heel anders dan het uitvoeren van reguliere HR-taken. Er wordt van je gevraagd dat je op korte termijn - vaak samen met een tijdelijk (online) projectteam - met oplossingen en resultaten komt, die vervolgens succesvol moeten worden overgedragen naar de lijn. Bovendien moet dit soms deels op afstand – zonder fysiek contact – worden aangestuurd en uitgevoerd.

Deze masterclass helpt je bij het behalen van resultaten en het managen van de stakeholders in tijden waarin het uiterste van iedereen wordt gevraagd. Je gaat aan de slag met jouw eigen actuele HR-vraagstuk, zodat je het geleerde direct kunt toepassen in jouw organisatie.

Deze masterclass levert jou de volgende resultaten op:

 • Je leert hoe je snel een projectplan en -planning maakt.
 • Je leert hoe je de verwachtingen van jouw stakeholders kunt managen, duidelijk kunt communiceren en kunt omgaan met weerstand.
 • Je kunt projectrisico’s inschatten en maatregelen nemen om de risico’s te voorkomen.
 • Je krijgt tips om op de meest effectieve manier jouw projectresultaten te behalen.
 • Je hebt een concrete projectaanpak voor een HR-vraagstuk dat nu speelt binnen jouw organisatie.

Daarnaast neem je als bagage mee: 

 • kennis van projectfasering en -aanpak;
 • kennis van stakeholdermanagement en interne communicatie;
 • best practises uit andere organisaties.

 

Bekijk het programma

Voor wie is deze masterclass? 

Deze masterclass is interessant voor HR-professionals die: 

 • een project moeten leiden of als projectmedewerker aan een project deelnemen;
 • een projectplan moeten opstellen voor een concreet HR-project binnen hun organisatie. 
 • willen leren hoe je een project inricht en hoe je sturing geeft aan projectresultaten;
 • willen leren hoe je verwachtingen kunt managen en een projectteam motiveert;
 • willen weten hoe je om moet gaan met weerstanden.

Aan de slag met jouw eigen team?  

We kunnen dit programma ook in huis voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer medewerkers. Een incompany programma maken we op maat en direct toepasbaar op jullie eigen werksituatie. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50% van open deelname.

Wil je meer weten? Klik dan hier voor informatie of een offerte.

 

Voorwaarden voor het succes van een project

 1. Maak scherp wat de doelstelling is
 2. Maak kosten en baten inzichtelijk
 3. Maak duidelijk welke producten en diensten moeten worden geleverd
 4. Stuur strak en claim capaciteit projectteam

 

1. Maak scherp wat de doelstelling is

Vaak zijn er al veel ideeën, maar is het nog onduidelijk wat er precies bereikt moet worden. Stel daarom in het begin heel veel vragen. Dit leidt tot een soort bewustwording. Vraag duidelijk door wat de business wil. Die stap in een project wordt vaak vergeten. Houd goed in de gaten wat de trends zijn en vertaal die trends naar de eigen organisatie. Een voorbeeld is HR-analytics. Vraag daarbij aan de directie wat voor hen de meest relevante thema’s zijn. 

 

2. Maak kosten en baten inzichtelijk

Als op basis van de gestelde vragen de doelstelling van een project scherp is, volgt de tweede stap: wat is de business case die onder het project ligt? Bij HR zijn de baten vaak kwalitatief. Om daar dan kwantitatieve baten van te maken, is lastig. In plaats van proberen de resultaten te vangen in harde cijfers kun je beter de vraag stellen of het de investering waard is: Wat levert dit de organisatie op?

 

3. Maak duidelijk welke producten en diensten moeten worden geleverd

Een volgende stap in een project is het scherp krijgen welke producten of diensten er moeten worden opgeleverd om de doelstellingen te bereiken. Als dat allemaal helder is kan een projectteam worden samengesteld met mensen uit de organisatie. 

 

Organiseer met dat projectteam een project startup, waarin je kijkt wat de belangrijkste mijlpalen in het project zijn en waarin je nog scherper maakt hoe het project er in de tijd uitziet, wat het gaat opleveren en vooral ook welke risico’s je kunt gaan tegenkomen.

 

4. Stuur strak en claim capaciteit projectteam

Projectmanagement vereist een heel andere manier van aansturen dan lijnmanagement. Als projectmanager moet je heel strak sturen. Het is de kunst om heel duidelijk te zijn en goed te sturen zonder dat het vervelend wordt. Als men merkt dat het tot goede resultaten leidt, wordt strakke sturing niet als vervelend ervaren. en onderdeel van de strakke sturing is het maken van hele duidelijke afspraken. En dat gaat verder dan het maken van goede afspraken over de rapportage en de frequentie van rapporteren. 

 

Claim formeel de capaciteit van de mensen in het projectteam. Als er formeel afspraken zijn gemaakt kun je betrokkenen daarop aanspreken en voorkom je dat de leden van het projectteam in een spagaat komen. Als je lopende het project merkt dat de projectleden minder tijd voor het project hebben dan benodigd en afgesproken is zijn er meerdere opties: Uitlopen in de planning, lagere eisen stellen aan wat het project moet opleveren of ergens anders capaciteit vandaan halen. Als je dat spel heel helder en transparant speelt help je de organisatie.

 

Tijdens de masterclass HR-projecten Succesvol sturen ga je aan de slag met jouw eigen actuele HR-vraagstuk, zodat je het geleerde direct kunt toepassen in jouw organisatie. Je krijgt hulp bij het behalen van resultaten en het managen van de stakeholders in tijden waarin het uiterste van iedereen wordt gevraagd.  

 

Bekijk het programma

 

Masterclass HR-projecten succesvol sturen: programma

Docent: Erik Marcelis

Deze masterclass helpt je in één dag bij het behalen van resultaten en het managen van de stakeholders in tijden waarin het uiterste van iedereen wordt gevraagd. Je gaat aan de slag met jouw eigen actuele HR-vraagstuk, zodat je het geleerde direct kunt toepassen in jouw organisatie.   

 

09.00 uur - Ontvangst

 

09.30 uur – Start van het ochtendprogramma

 • Kennismaking en verwachtingen inventariseren
 • Projectfasering en projectinitiatie
 • Uitwerken van een projectdefinitie

Aan de slag met de projectdefinitie:

 • Welke doelen wil je bereiken?
 • Waarom is dit belangrijk voor de organisatie?
 • Wat ga je opleveren?
 • Wat ga je hiervoor doen en met wie?

13.30 uur – Start van het middagprogramma

 • Project startup, stakeholders, teamrollen en communicatieplan
 • Projectorganisatie, projectactiviteiten en risico-analyse
 • Uitwerken van een projectplanning
 • Omgaan met weerstand
 • Vragen, discussie en afsluiting

Aandacht voor:

 • Wat kan er allemaal misgaan in een project?
 • Hoe bewaak je de voortgang?
 • Hoe neem je alle stakeholders mee?
 • Hoe creëer je draagvlak voor veranderingen?

17.00 uur – Afsluiting 

Onderstaand referenties over het seminar Praktisch HR-Projectmanagement

 

"Een zinvolle training, waarbij er ruimte was voor de eigen inbreng."

M. Blokzijl, Zinzia Zorggroep

 

"Prima praktische start, handige tips/tools."

D. Moerman, Gemeente Den Haag

 

"Praktisch seminar, met toch veel theorie."

M. van Dreumel, RIBW Nijmegen & Rivierenland

Erik Marcelis

Sprekersfoto
Associate Bonte Bij | docent HR Academy
Erik Marcelis is Associate bij Bonte Bij, een netwerk van ervaren HR-professionals. Na jarenlange ervaring als HR Manager heeft hij zo’n vijf jaar geleden de overstap gemaakt naar HR project- en programmamanagement. Hij wordt vaak gevraagd voor complexe HR-opdrachten, waarin hij met een team zorgt voor concrete resultaten: "Ik merk dat HR-professionals het vaak lastig vinden om met het management vast te stellen wat er bereikt moet worden op HR-gebied. Ook als dit wel lukt, is de realisatie van de doelstellingen en de overdracht naar de lijnorganisatie vaak problematisch. Zeker wanneer dit vraagt om verandering van gedrag en cultuur. Om ervoor te zorgen dat HR echt impact heeft in de organisatie, maakt ik veel gebruik van methodieken uit HR project- en programmamanagement. Door mijn ervaring als HR Manager begrijp ik goed wat de uitdagingen zijn van een HR-professional die projecten en lastige programma’s tot een goed einde moet brengen, naast al het reguliere HR-werk."

Downloads


Cedeo

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
© Sijthoff Media. Auteursrecht voorbehouden.