Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Moreel kompas van de HR-professional

Hoe (goed) te handelen bij ethische vraagstukken in de organisatie?

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

wo 6 november 2024, Bunnik

Prijs (excl. btw)

€ 899

Sta je weleens voor lastige ethische keuzes op het werk? Wil je als HR-professional sterker in je schoenen staan als het gaat om morele dilemma’s? Ontdek hoe jouw morele kompas afgesteld staat en leer morele vraagstukken en dilemma’s in de organisatie signaleren. Zodat je beter in staat bent om je collega’s en de directie te begeleiden integere beslissingen te nemen.

De huidige tijd vraagt van HR-professionals een scherp inzicht in morele kwesties. Bedrijven en organisaties worden steeds vaker aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het niet adequaat omgaan met ethische vraagstukken kan leiden tot verlies van vertrouwen van medewerkers en klanten en reputatieschade. Dit maakt het vergroten van jouw morele sensitiviteit als HR-professional niet alleen noodzakelijk, maar ook van strategisch belang. Als je in staat bent om ethische vraagstukken tijdig te signaleren en hier effectief op te reageren, versterk je jouw rol als betrouwbare en waardevolle sparringpartner binnen de organisatie.

Deze masterclass levert jou de volgende voordelen op:

 • Versterk je positie als ethisch sparringpartner: Ethische vraagstukken kunnen zwaar op de maag liggen. Wanneer collega’s jou herkennen als een morele sparringpartner, vergroot dit jouw invloed en betrouwbaarheid binnen de organisatie.
 • Blijf trouw aan je eigen waarden: Kennis van ethiek en inzicht in je eigen morele kompas helpen je om trouw te blijven aan je eigen waarden en overtuigingen. Dit maakt het makkelijker om weerstand te bieden aan onethische verwachtingen van directie of management.
 • Draag bij aan een betrouwbaar imago: Aandacht voor ethiek in besluitvorming draagt bij aan een consistent en integer beleid. Dit draagt bij aan een betrouwbaar imago, wat de organisatie aantrekkelijk maakt voor zowel klanten als medewerkers.

Wat ga je leren?

 • Je wordt je bewust van je eigen morele kompas.
 • Je oefent met verschillende morele competenties.
 • Je krijgt inzicht in methoden en technieken om medewerkers, managers en directie te begeleiden bij ethische vraagstukken.
 • Je leert ethische dilemma’s te signaleren en medewerkers, managers en directie te begeleiden bij ethische vraagstukken.

Wat levert het je op?

Na het volgen van deze masterclass:

 • Heb je kennis van ethische theorieën en welke morele dilemma’s en vraagstukken spelen in jouw werkpraktijk.
 • Heb je inzicht in jouw eigen morele kompas en heb je jouw morele sensitiviteit vergroot.
 • Beschik je over methoden en technieken om ethische vraagstukken te bespreken en aan te pakken.
 • Ben je in staat om consistent en integer op te treden, wat vertrouwen wekt bij collega’s en leidinggevenden.

Voor wie is deze masterclass?

 • HR-managers
 • HR-directeuren
 • Strategische HR-adviseurs & HR Business Partners

In de masterclass wordt gewerkt in een kleine groep, zodat er veel ruimte is voor eigen inbreng en interactie.

Aan de slag met jouw eigen team?

We kunnen dit programma ook in huis voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer medewerkers. Een incompanyprogramma maken we op maat en direct toepasbaar op jullie eigen werksituatie. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50% van open deelname.

Voorafgaand aan de masterclass bereid je een aantal morele vraagstukken/dilemma’s voor, uit je eigen werkpraktijk. In het ochtendprogramma staan we stil bij ieders individuele praktijk en welke ethische vragen daar spelen.

Vervolgens bespreken we een aantal ethische theorieën. Het begrijpen van deze verschillende perspectieven kan helpen bij het nemen van weloverwogen ethische beslissingen en het ontwikkelen van een sterker moreel kompas. Is het juiste afhankelijk van de gevolgen van wat we doen, kan iets dat je doet of nalaat in zichzelf fout zijn of hangt het af van de deugden? Aan de hand van een aantal opdrachten krijg je inzicht in je eigen morele kompas.

In de middag wordt er geoefend met een aantal morele competenties, o.a. het signaleren van morele vraagstukken, het formuleren van de morele vraag, benoemen van botsende waarden. Vervolgens wordt er geoefend met verschillende gespreksmethoden en – technieken om in de eigen organisatie zelf groepen te begeleiden bij ethische vraagstukken.

Opzet programma

Voorafgaand aan de masterclass ontvangen de deelnemers een opdracht om de ethische vragen en dilemma’s in de eigen organisatie in kaart te brengen. De masterclass duurt 1 dag waarbij het programma als volgt is:

9.00 uur - Ontvangst

9.30 uur - Start ochtendprogramma:

 • Introductie en kennismaking
 • Context ethische vragen in organisaties en bedrijven
 • Eigen ervaringen ethische vragen en dilemma’s
 • Kader: Ethische theorieën
 • Inzicht eigen moreel kompas

12.15 uur - Lunch

13.00 uur - Start middagprogramma:

 • Morele competenties
 • Methoden en technieken om ethische vragen te begeleiden
 • Eigen ontwikkel- en implementatieplan

16.30 uur - Afronding en evaluatie

Roos van den Born
Roos van den Born
Specialist morele ontwikkeling
Roos is filosoof, sociaal psycholoog en rondde een MBA af. Ze heeft in uiteenlopende veranderrollen gewerkt (HR-directeur, verandermanager) in diverse branches (zorg, overheid, bedrijfsleven). Ze werkt vanuit haar bedrijf Pronesis. Phronesis betekent praktische wijsheid, weten hoe te handelen in een specifieke situatie. meer info
Hélène Propsma
Hélène Propsma
Partner in Diversiteit & Inclusie, leiderschapsontwikkeling, training en coaching
Hélène heeft ruime ervaring in zowel management als consultancy. Dertig jaar ervaring als consultant combineert zij met ervaring als manager van professionals. Zij is afgestudeerd als arbeids- en organisatie psycholoog met de focus op leiderschap en veranderkunde. meer info
Moreel kompas van de HR-professional
Startdatum 6 november
wo 6 november 2024
9:30 - 16:30
Bunnik
Routebeschrijving