Logo

Zelfsturing: lessons learned om er een succes van te maken

Kijkje in de keuken bij T-Mobile, Hollands Kroon, Kesselaar & Zn en BvdV Advocaten

Opleidingbeeld
Zelfsturing en de organisatie inrichten op basis van de principes van Ricardo Semler zijn momenteel hot topics. Bij de uitvoering gaat er in de praktijk echter veel mis. In hoeverre past zelfsturing bij je organisatie en hoe maak je er vervolgens een succes van? Tijdens dit kijkje in de keuken krijgt u de lessons learned van ervaren zelfstuurders van T-Mobile, gemeente Hollands Kroon, bouwbedrijf Kesselaar & Zn en BvdV Advocaten.

Om snel en effectief te kunnen inspelen op marktontwikkelingen en klantvragen nemen steeds meer organisaties hun toevlucht tot zelforganisatie en zelfsturende teams. Vaak dient hierbij als inspiratiebron de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, die zijn bedrijf Semco zeer succesvol maakte door in managementlagen te snoeien en de macht terug te geven aan de medewerkers. Ook in Nederland kent hij inmiddels diverse navolgers, met wisselend succes…

 

Hoe maak je zelfsturing tot een succes? Wanneer pas je het wel en niet toe? Wat zijn de valkuilen? Hoe bepaal je de kaders en vrijheden? Wie bewaakt de output en hoe bepaal je de beloning van medewerkers? Waarom zou je voor zelforganisatie kiezen (of waarom niet)? Wat betekent het nu daadwerkelijk voor je organisatie en HR in het bijzonder? En is het een manier om nieuw talent binnen te halen en vast te houden?

 

Koos Groenewoud is een expert op het gebied van nieuw leiderschap, nieuw organiseren en zelfsturing en gaat tijdens het kijkje met u in gesprek over deze vragen. Daarnaast delen collega HR-professionals hun ervaringen op het gebied van zelfsturing met u. 

 

Collega’s delen hun ervaringen met u

Bij T-Mobile wordt volop geëxperimenteerd met zelforganisatie. Bepaalde teams binnen de organisatie werken volgens deze principes, andere teams worden juist weer traditioneel aangestuurd. Esther Burger en Marijn Buizer van T-Mobile delen hun ervaringen met u en gaan tijdens dit Kijkje graag de discussie aan over de voor- en nadelen van zelforganisatie.

 

De gemeente Hollands Kroon is binnen de overheid een voorloper en ervaringsdeskundige op het terrein van zelfsturing. Dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan, blijkt wel uit de bestuurlijke crisis die zich eind vorig jaar aandiende: verschillende bestuurders en wethouders stapten op, inclusief de burgemeester. Criticasters verwezen naar de nieuwe organisatiecultuur, maar is dit wel de oorzaak van de problemen? Corine Hansen van de gemeente Hollands Kroon komt met de lessons learned en de valkuilen van zelfsturing.

 

Loslaten, vertrouwen en… belonen?

Hoewel hij nog nooit van hem gehoord had, is René Kesselaar van bouwbedrijf Kesselaar & Zn zo ongeveer de verpersoonlijking van Semler in Nederland. Bij het bedrijf zijn namelijk alle managementlagen geschrapt: timmermannen, loodgieters, onderaannemers en alle andere betrokkenen bij het bouwproces regelen het werk onderling. ‘Loslaten en je mensen vertrouwen geven,’ daar gaat het volgens Kesselaar om. En het legt hem geen windeieren, want terwijl er inmiddels een schreeuwend tekort is aan goede mensen in de bouw, heeft Kesselaar de medewerkers voor het uitzoeken.

 

Bij de oprichting van advocatenkantoor Bruggink & Van der Velden (BvdV) speelden de ideeën van Semler van meet af aan een grote rol. Het kantoor wilde breken met de traditionele tariefstructuren die binnen de advocatuur in beton gegoten zijn. Uitgangspunt bij het inrichten van de nieuwe organisatie was een open en democratische cultuur, waarbij wordt gewerkt met een vorm van belonen die voor de advocatuur volstrekt nieuw is. Sjoerd van der Velden van BvdV licht toe wat dit kan betekenen voor uw organisatie.

 

Resultaten

Dit inspirerende Kijkje in de Keuken biedt u: 

  • inzicht in hoe zelfsturing in de praktijk tot een succes kan worden gemaakt;
  • lessons learned om – vanuit HR – valkuilen te vermijden;
  • inspiratie om zelfsturing binnen uw organisatie van de grond te krijgen. 

En alle deelnemers aan dit Kijkje ontvangen gratis het boek ‘De kleine Semler’ van Peter Runhaar! De Kleine Semler

 

Doelgroep

Dit Kijkje is bestemd voor HR-professionals die zich willen verdiepen in de mogelijkheden van zelfsturing binnen hun organisatie. Daarnaast kunnen zij hun licht opsteken bij ervaringsdeskundigen en hun voordeel doen met de lessons learned van deze pioniers.

 

13:00

Ontvangst met een lichte lunch

 

13:30

Opening door middagvoorzitter Koos Groenewoud

 

14:00

BvdV Advocaten – Sjoerd van der Velden

 

14:30

Kesselaar & Zn – René Kesselaar

 

15:00

Pauze

 

15:15

T-Mobile – Esther Burger & Marijn Buizer

 

15:45

Hollands Kroon – Corine Hansen

 

16:15

Wrap-up, vragen en discussie

 

16:45

Netwerkborrel

Koos Groenewoud

Sprekersfoto
Oprichter en eigenaar van AAA (Triple A) Total Facility Management
Koos Groenewoud is oprichter en eigenaar van AAA (Triple A) Total Facility Management. Hij werkte onder meer bij KLM, Marriott Hotels en Sodexo. Hij inspireert managers en bestuurders betere (nieuwe) leiders te worden. Verder spreekt hij over leiderschap en professionele dienstverlening, geeft hij workshops, schrijft hij columns en recenseert hij boeken over leiderschap, nieuwe business modellen en dienstverlening.

Esther Burger

Sprekersfoto
Manager HR Development bij T-Mobile Nederland
Esther Burger is Manager HR Development bij T-Mobile Nederland. Ze heeft ervaring opgedaan in verschillende rollen, van senior adviseur Management Development, lijnmanager, HR consultant tot zelfstandig coach. Daarnaast is ze voor verschillende tools/methodes opgeleid en gecertificeerd (HR Business Partner-module, Strategisch Opleiden, STAR, SHL, Management Drives, MBTI, Real Drives, NLP).

Marijn Buizer

Sprekersfoto
Manager Channel Management bij T-Mobile Nederland
Marijn Buizer is Manager Channel Management bij T-Mobile Nederland. Daarvoor vervulde hij diverse andere functies bij T-Mobile en Metro (Makro).

Sjoerd van der Velden

Sprekersfoto
Mede-eigenaar en oprichter van Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs
Sjoerd van der Velden is mede-eigenaar en oprichter van Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs (BvdV) in Utrecht. Bij BvdV gaan ze uit van vertrouwen en openheid en onderneemt iedereen mee. Het duurzame bedrijfsmodel van BvdV is beloond met het B Corp certificaat. Wereldwijd behoort BvdV tot de 10% best presterende B Corps op het onderdeel medewerkers.

René Kesselaar

Sprekersfoto
Eigenaar van bouwbedrijf Kesselaar & Zn | Gastheer in de bouw
René Kesselaar is eigenaar van bouwbedrijf Kesselaar & Zn | Gastheer in de bouw. Kesselaar biedt een complete dienstverlening en wil voorop blijven lopen op het gebied van innovatie en slimme samenwerkingsverbanden. De organisatie bestaat uit zelfsturende teams. De medewerkers zijn altijd in beweging om slimmer te werken en duurzamer te bouwen.

Corine Hansen

Sprekersfoto
Strategisch Organisatie adviseur bij Gemeente Hollands Kroon
Corine Hansen is strategische organisatieadviseur bij de Gemeente Hollands Kroon, een fusiegemeente (sinds 2012) in de kop van Noord-Holland waar onder meer Anna Paulowna, Den Oever, Wieringerwerf en Middenmeer deel van uitmaken. Ze is nauw betrokken geweest bij het klaarstomen van de gemeentelijke organisatie om meer maatschappelijke initiatieven vanuit de burgers te laten slagen.

Downloads


Cedeo

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
© MindCampus b.v. Auteursrecht voorbehouden.