Logo

Basics van HR Analytics en HR Metrics

Kennismaken met HR ken- en stuurgetallen en analytics in één dag

Opleidingbeeld
Met HR-metrics en HR-analytics kunnen de oorzaken van het gedrag van medewerkers en de impact van HR-investeringen en -processen in kaart worden gebracht. Het gebruik ervan blijkt voor veel HR-afdelingen nog een flinke uitdaging! Toch wordt HR in toenemende mate om verantwoording en onderbouwing gevraagd. Deze masterclass geeft u een goede theoretische basis en reikt u de juiste tools aan om HR-metrics en HR-analytics te ontwikkelen binnen uw eigen organisatie.

Strategisch HR-beleid moet feitelijk onderbouwd zijn: u moet de HR-doelstellingen en -resultaten kunnen onderbouwen met harde cijfers. Hoe pakt u dit effectief aan? Kennis van ken- en stuurgetallen en HR-analytics zijn daarbij onontbeerlijk. Als u in staat bent om de oorzaak-gevolg-relatie te leggen tussen menselijke investeringen en de organisatie-impact, kunt u:

 • de HR-strategie bijsturen;
 • gericht advies geven als HR aan de lijn;
 • lijnmanagers helpen hun doelstellingen effectiever te bereiken;
 • als HR medeverantwoordelijkheid nemen voor de financiële prestaties van de organisatie. 
 

HR-analytics en HR-metrics

Het ochtendprogramma van de masterclass staat in het teken van het gebruik van ken- en stuurgetallen en de Balanced Scorecard die aan de basis staan van HR-metrics. In de middag gaan we aan de slag met HR-analytics, wat het is en hoe het kan bijdragen aan de organisatie. Verder gaan we in op het inrichten van HR-metrics en HR-analytics binnen een organisatie en hoe een HR-analytics traject te managen.

Leerdoelen

Na het volgen van de masterclass weet u:  

 • Hoe u ken- en stuurgetallen in de HR-praktijk kunt gebruiken;
 • Hoe u een HR Balanced Scorecard kunt inzetten voor strategische doelen van de organisatie;
 • Wat het verschil is tussen ken- en stuurgetallen en HR-analytics;
 • Wat HR-analytics is en hoe een HR-analytics traject eruit ziet;
 • Hoe u HR-metrics en HR-analytics kunt inrichten binnen uw organisatie;
 • Welke stappen u moet zetten om met HR-analytics aan de slag te kunnen. 

Doelgroep

Voor HR-managers, HR-projectmanagers en HR-professionals die kennis willen maken met de basis van HR-analytics en HR-metrics (ken- en stuurgetallen) en die het gebruik willen ontwikkelen binnen de eigen organisatie. Deelnemers krijgen concepten, modellen en voorbeelden aangereikt om hiermee aan de slag te gaan.

 

 

Ook interessant voor u

 • Na het succesvol deelnemen aan deze training kunnen aanvullende masterclasses worden gevolgd, zoals de 3-daagse training ‘Basis statistiek voor HR-analytics’, de 1-daagse of 2-daagse training ‘Strategische Personeelsplanning’ en de masterclass ‘datavisualisatie’.
 • Deze training is onderdeel van een uitgebreider opleidingsprogramma rondom HR-analytics. Heeft u de basistraining nog niet gevolgd? Bekijkt u dan ook eens de 2-daagse en 5-daagse training HR-metrics en HR-analytics.

 

Tijdens het programma Basics van HR Analytics en HR Metrics treft u als docent Gerard Evers óf Irma Doze. 

 

09.30 uur
Start ochtendprogramma, met o.a. aandacht voor:

 • Introductie HR-metrics en HR-analytics
 • HR-metrics en HR-analytics toepassingen (in de praktijk)
 • Ken- en stuurgetallen  

13.00 uur
Lunch  

 

13.30 uur
Start middagprogramma, met o.a. aandacht voor:

 • Balanced Scorecard
 • Het HR-analytics proces en rollen
 • De juiste vraag
 • Het implementeren van HR-metrics en HR-analytics  

16.30 uur
Afsluiting

 

Een half uur voor start van het programma bent u al van harte welkom. U kunt dan gerust een kopje thee of koffie drinken!

 

Gerard Evers

Sprekersfoto
Directeur-eigenaar van adviesbureau Euro-HRM
Gerard Evers is directeur-eigenaar van adviesbureau Euro-HRM, gespecialiseerd in economisch personeelsmanagement. Hij studeerde algemene econometrie (cum laude) in Tilburg en werd daarna universitair docent Ruimtelijke Economie in Groningen. Na zijn proefschrift (1986) over interregionale arbeidsmobiliteit was hij van 1987 tot 1999 universitair hoofddocent Personeelwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Tussen 1999 en 2005 werkte hij als consultant bij IVA Tilburg en van 2005-2009 als directeur van het departement HRM van OSA, de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek te Tilburg en Utrecht. Vanaf 2004 tot 2007 was hij tevens hoogleraar Human Capital Valuation aan de UvT. Gerard publiceert regelmatig boeken en artikelen over onderwerpen als strategische personeelsplanning, interne mobiliteit, beloningssystemen, ken-/stuurgetallen, balanced scorecards, human capital valuation en flexibele pensionering.

Downloads


Cedeo

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
© MindCampus b.v. Auteursrecht voorbehouden.