Logo

Live online masterclass: HR Analytics en HR Metrics toepassen

Vertaal HR-data naar inzichten in HR-beleid

Opleidingbeeld
Wilt u HR Analytics binnen uw organisatie in de praktijk brengen? Bent u in staat de juiste businessvragen boven water te krijgen? En wilt u inzicht krijgen in HR Metrics-rapportages en leren om data om te zetten in HR-beleid? In deze live online masterclass zet u concrete stappen om HR Analytics effectief te gebruiken als onderdeel van uw werkzaamheden.

Live online masterclass: in het kort

Wat leert u in deze masterclass?

 

In deze masterclass van 4 dagdelen leert u hoe u relevante businessvragen boven water krijgt, hoe u data verzamelt, analyseert en vervolgens in beleid omzet. Bovendien werkt u aan een plan van aanpak om datagedreven te gaan werken in uw organisatie.

 

U gaat niet (per se) zelf aan de slag met statistiek en dataverwerking maar u bent wel in staat om een HR-analist te briefen en te begrijpen. Zodat u de uitkomsten van een HR Analytics rapportage kunt interpreteren én vervolgens overtuigend weet te presenteren aan interne stakeholders. 

 

Na het volgen van deze masterclass kunt u:

 • HR Analytics inrichten binnen uw organisatie;
 • ken- en stuurgetallen bepalen voor uw organisatie;
 • een HR Analytics-proces managen;
 • de relevante businessvragen binnen uw organisatie opsporen;
 • de uitkomsten interpreteren en een HR Metrics-rapportage opstellen;
 • een HR-analist briefen en aansturen.

 

En als bagage neemt u daarbij mee:

 • U weet wat de verschillen zijn tussen HR Analytics en HR Metrics en wat u waarvoor kunt gebruiken.
 • U weet hoe u een analyseboom opstelt en wat het verschil is tussen samenhang en causaliteit van data.
 • U heeft inzicht in data-preparatie en het analyseren van data.
 • U weet hoe u data kunt visualiseren door het kiezen van de juiste grafiek.
 • Een plan van aanpak om datagedreven te gaan werken in uw organisatie.

 

NB. Kennis van Excel of statistiek is niet vereist. U krijgt de tools in handen om data-analisten te briefen, de uitkomsten te interpreteren en overtuigend te rapporteren of presenteren.

 

Als u deelneemt aan deze masterclass ontvangt u de nieuwste uitgave van de management-bestseller HR Analytics - Waarde creëren met datagedreven HR-beleid van Toine Al en Irma Doze.

 

Hoe leert u in deze masterclass?


 

Blended learning Deze opleiding bestaat uit een online voorbereiding in de HR Academy eCampus en vier virtual classrooms (4 dagdelen).
Twee opleidingsdagen In de virtual classrooms (4 dagdelen) draait het om interactie en verdieping. De docent bouwt voort op de inhoud uit de online voorbereiding in de HR Academy eCampus.
eCampus De eCampus geeft met video's en artikelen basiskennis, extra informatie en opdrachten over uw eigen organisatie.
Persoonlijk actieplan Tijdens de masterclass stelt u een persoonlijk actieplan op en een plan van aanpak om datagedreven te gaan werken in uw organisatie.

  

Voor wie is deze masterclass?

 

Na afloop van deze masterclass bent u concreet toegerust om HR Analytics te gebruiken in uw werkzaamheden. Zodat u de juiste vragen kunt stellen en de aanwezige data op de juiste manier kunt gebruiken. 

 

In de volgende situaties is het programma zeker voor u geschikt:

 • Uw HR-organisatie heeft besloten om meer met HR Analytics te gaan doen en u gaat hieraan leidinggeven of bent er nauw bij betrokken.
 • U bent HR Business Partner of bekleedt een andere HR-rol en u wilt adviezen en beslissingen meer op betrouwbare data en analyses baseren.
 • U wilt weten of HR Analytics voor uw organisatie van waarde is en wat bij de toepassing ervan komt kijken.
 • U wilt zich verder ontwikkelen in HR Analytics en HR Metrics om daarmee de waarde voor uw organisatie én uw eigen carrièreperspectief te vergroten.

 

Bekijk het programma

 

 

Corona en HR Analytics: datagedreven kijken naar verzuim, verlof en betrokkenheid

Op regelmatige basis volgen we de laatste Nederlandse coronacijfers en wereldwijd volgen we trends rondom de verspreiding van het virus. Data maken ineens een heel belangrijk deel van - letterlijk - ons bestaan uit. Sterker nog, onze regering baseert er beleid op dat direct impact heeft op ons leven. Wat kunnen we hiervan leren voor HR-thema's zoals verzuim, verlof of medewerkersbetrokkenheid?

 

"Het nemen van datagedreven beslissingen zal een boost krijgen en kan werkgevers en werknemers dichter bij elkaar brengen," aldus Irma Doze, dataspecialist en Managing Director van AnalitiQs en docent online masterclass 'HR Analytics en HR Metrics toepassen' in haar blog. Volgens haar kan data HR-professionals helpen bij het beantwoorden van corona-gerelateerde vragen zoals: hoeveel medewerkers hebben we nodig om binnen de nieuwe anderhalve meter-economie te functioneren als organisatie, welke werkzaamheden vervallen, welke rollen zijn juist nu van doorslaggevend belang en kunnen we mensen op andere werkzaamheden inzetten?

 

Doze merkt dat veel organisaties hun maandelijkse verzuim-dashboard beginnen om te zetten naar een wekelijks of zelfs dagelijks verzuim-dashboard. Dit om het verzuim van medewerkers zoveel mogelijk real-time te monitoren. Ze waarschuwt daarbij voor valkuilen. "Bij het beantwoorden van die vragen vallen me bij veel organisaties twee zaken op. Ten eerste kijken ze vooral naar uitval door ziekte, maar dat blijkt lang niet altijd het belangrijkste om te volgen. Naast verzuim is er nu mogelijk ook veel sprake van ‘bijzonder verlof’, zoals zorgverlof en calamiteitenverlof. Het een en ander is afhankelijk van de afspraken over wanneer de medewerker zich ziek meldt."

 

Trendbreuk in de data

Ze vervolgt: "Stel, een gezinslid van je medewerker heeft klachten die voldoen aan de criteria van het RIVM. De medewerker moet daardoor thuis blijven, maar kan zijn functie niet thuis uitvoeren. Wat registreer je dan? Daar moet je als organisatie duidelijke afspraken over maken. De kwaliteit van de data valt of staat bij een goede definitie en duidelijke afspraken over het registreren van verlof en verzuim."

 

Doze wijst ook op vraagstukken op het gebied van strategische personeelsplanning die HR met data kan aanpakken. Hoe gaat de organisatie er over zes maanden uitzien? Waar zijn nieuwe competenties nodig nu de wereld in één klap op digitale processen overgaat? Hoeveel mensen hebben we sowieso na de crisis nog nodig? "Scenarioplanning helpt je nu meer dan ooit om het inzicht te krijgen dat je nodig hebt om tactische en strategische keuzes te maken in dit complexe speelveld vol dynamiek en onzekerheid. Want één ding is duidelijk: deze coronacrisis gaat een heuse trendbreuk geven in de data. Data uit het verleden is daarmee, in één klap, zeker geen garantie meer voor de toekomst."

 

Vinger aan de pols houden

Blijven we de komende jaren meer thuiswerken met z’n allen? Doze: "Het is zeker een scenario dat je voorbij hoort komen. Daardoor heb je wellicht minder kantoorruimte nodig. Maar om goed thuis te kunnen werken hebben je werknemers meer nodig dan alleen vierkante meters. Comfort is ook erg belangrijk. Je wilt dat je werknemers hun werkomgeving als fijn en inspirerend ervaren, want dat bevordert hun prestaties. Het is dus nu belangrijker dan ooit om een vinger aan de pols te houden. Eén keer per twee jaar een onderzoek onder werknemers is niet voldoende om hun welzijn te kunnen volgen in deze tijd. Zelfs met een ‘Pulse-meting’ per kwartaal red je het niet. Ontwikkelingen volgen elkaar nu razendsnel op, waardoor het werk en de werkomstandigheden continu in verandering zijn en het sentiment onder medewerkers binnen no-time kan omslaan."

 

 

Masterclass HR Analytics en HR Metrics toepassen: programma


Docent: Irma Doze

In deze masterclass leert u hoe u relevante businessvragen boven water krijgt, hoe u data verzamelt, analyseert en vervolgens in beleid omzet.   


Masterclass HR Analytics en HR Metrics toepassen - eCampus

 

2 weken voor Dag 1 - Openstelling eCampus

 

HR Academy eCampusDe HR Academy eCampus is het online deel van de opleiding. De eCampus:

 • Biedt u basiskennis en achtergrondinformatie met video’s, artikelen en downloads.
 • Bevat opdrachten over uw organisatie.
 • Helpt u met de voorbereidingen op de opleidingsdagen.
 • Bevat opdrachten voor op de opleidingsdagen.
 • Begeleidt u door de hele 'leerreis' van de opleiding.

 

 

Online dagdeel 1: virtual classroom

 

09.00 uur - Start


HR Academy eCampus Verwachtingen, leerdoelen en bespreking van opdrachten uit de eCampus. 

 

En aandacht voor: 

 • Introductie HR Metrics en HR Analytics
 • HR Metrics en HR Analytics-toepassingen (in de praktijk)
 • HR Analytics-proces en -rollen
 • Implementeren van HR Metrics en HR Analytics 

12.00 uur – Einde dagdeel 1

 

 

 

Online dagdeel 2: virtual classroom

 

09.00 uur - Start

 

Aan de slag met:

 • Ken- en stuurgetallen opstellen
 • Van (HR-)strategie naar stuurgetallen
 • De juiste vraag stellen, businessvragen achterhalen
 • Een analyseboom opstellen 
 • Persoonlijk actieplan opstellen

12.00 uur – Einde dagdeel 2

 

 

 

 Online dagdeel 3: virtual classroom

 

13.30 uur - Start


HR Academy eCampus  Bespreking huiswerkopdrachten uit de eCampus.

 

En aandacht voor:  

 • Databronnen: secundaire data, interne data, onderzoek én big data
 • Introductie in data-preparatie
 • Introductie in data analyseren
 • Conclusies trekken uit de data

17.00 uur – Einde dagdeel 3

 

 

 

 Online dagdeel 4: virtual classroom

 

13.30 uur - Start


HR Academy eCampus  13.30 uur - Start van het middagprogramma

 

Aandacht voor: 

 • Samenhang en causaliteit (interrelatiediagram)
 • Overtuigend rapporteren
 • Introductie in visuele perceptie
 • Data visualiseren: de juiste grafiek kiezen

17.00 uur – Einde masterclass 

 

Irma Doze

Sprekersfoto
MD AnalitiQs, Customer Intelligence & HR analytics
Irma Doze is eigenaar van AnalitiQs en een expert in Customer Intelligence & HR Analytics. ‘Turning data into profit’, is zowel de persoonlijk passie van Irma Doze, als de missie van haar bedrijf AnalitiQs. Met een achtergrond in alle vormen van intelligence: datamanagement, marktonderzoek, (predictive) analytics en reporting, helpt Irma bedrijven die meer willen halen uit de ‘people’ data die ze in HR systemen, via onderzoek, online én offline verzamelen. In deze data liggen nieuwe inzichten en kansen verborgen waarmee bedrijven duurzaam hun medewerkerstevredenheid én hun bottom-line resultaten kunnen verbeteren. Irma deelt haar kennis en ervaring al jarenlang met veel plezier met klanten, collega’s, cursisten en leerlingen in de vorm van trainingen, workshops en coaching. De aanpak van Irma in projecten én trainingen wordt gekenmerkt door passie en resultaat. De combinatie van strategisch denken en hands-on uitvoering is haar favoriete manier van werken; de combinatie van theorie met cases en oefeningen is haar favoriete trainingsmethode.

Downloads


Cedeo

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
© MindCampus b.v. Auteursrecht voorbehouden.