Logo

Live online masterclass: Metrics en Analytics in de praktijk

Stel de juiste vragen en vertaal dit in datagedreven HR-beleid

Opleidingbeeld
U wilt datagedreven HR-beleid ontwikkelen door HR Metrics en Analytics binnen uw organisatie in de praktijk te brengen? Maar, bent u in staat de juiste vragen te formuleren? Weet u welke bronnen u moet gebruiken en hoe de juiste analyse te maken? En kunt u rapportages overtuigend presenteren aan uw organisatie? In deze online masterclass gaat u aan de slag om HR Metrics en Analytics effectief in te zetten en te gebruiken als onderdeel van uw werkzaamheden.

Live online masterclass: Metrics en Analytics in de praktijk: in het kort

 

Wat leert u in deze masterclass?

Een datagedreven aanpak stelt HR beter in staat beleid uit de werken dat werkplezier verhoogt, de ontwikkeling en de prestaties van de medewerkers bevordert en de performance van de organisatie verbetert. In deze masterclass leert u in 2 dagen hoe u relevante business vragen formuleert, hoe u ken- en stuurgetallen formuleert, hoe u vervolgens data analyseert met behulp van grafieken en tabellen en hoe u deze inzichten vervolgens in advies omzet.

U leert op welke wijze u in staat bent om een HR-analist te briefen en te begrijpen. Zodat u de uitkomsten van een HR Analytics rapportage kunt interpreteren, omzetten naar adviezen of beleid én vervolgens overtuigend weet te presenteren aan interne stakeholders.  

Na het volgen van deze masterclass kunt u: 

 • ken- en stuurgetallen bepalen voor uw organisatie; 
 • relevante businessvragen binnen uw organisatie opsporen; 
 • efficiënt een analyse starten, HR-analist briefen en aansturen; 
 • de uitkomsten interpreteren, rapporteren én presenteren.  

En als bagage neemt u daarbij mee: 

 • U weet wat de verschillen zijn tussen HR Analytics en HR Metrics en wat u waarvoor kunt gebruiken. 
 • U weet hoe u een analyseboom opstelt en wat het verschil is tussen samenhang en causaliteit van data. 
 • U heeft inzicht in het analyseren van data. 
 • U weet hoe u data kunt visualiseren door het kiezen van de juiste grafiek. 

  

NB. Kennis van Excel of statistiek is niet vereist. U krijgt de tools in handen om data-analisten te briefen, de uitkomsten te interpreteren en overtuigend te rapporteren of presenteren. 

 

Als u deelneemt aan deze masterclass ontvangt u de nieuwste uitgave van de management-bestseller HR Analytics - Waarde creëren met datagedreven HR-beleid van Toine Al en Irma Doze.

 


Hoe leert u in deze masterclass?

 

Blended learning Deze opleiding bestaat uit een online deel in de HR Academy eCampus én twee opleidingsdagen online.
Twee opleidingsdagen In de twee opleidingsdagen draait het om interactie en verdieping. De docent bouwt voort op de inhoud uit het online deel.
eCampus De eCampus geeft met video's en artikelen basiskennis, extra informatie en opdrachten over uw eigen organisatie.

 

Voor wie is deze masterclass?

Na afloop van deze masterclass bent u concreet toegerust om HR Metrics en Analytics te gebruiken in uw werkzaamheden. Zodat u de juiste vragen kunt stellen en de aanwezige data op de juiste manier kunt gebruiken.  

In de volgende situaties is het programma zeker voor u geschikt: 

 • U bent HR Adviseur, Business Partner of bekleedt een andere HR-rol en u wilt beleid, adviezen en beslissingen meer op betrouwbare data en analyses baseren. 
 • U wilt weten of HR analytics voor uw organisatie van waarde is en wat bij de toepassing ervan komt kijken. 
 • U wilt zich verder ontwikkelen in HR Metrics en Analytics om daarmee de waarde voor uw organisatie én uw eigen carrièreperspectief te vergroten. 

  

Bekijk het programma

 

 

 

 

Aanvullingen op deze masterclass

Na deze masterclass kunt u ook aanvullende en verdiepende programma's volgen zoals:

 

Corona en HR Analytics: datagedreven kijken naar verzuim, verlof en betrokkenheid

Op regelmatige basis volgen we de laatste Nederlandse coronacijfers en wereldwijd volgen we trends rondom de verspreiding van het virus. Data maken ineens een heel belangrijk deel van - letterlijk - ons bestaan uit. Sterker nog, onze regering baseert er beleid op dat direct impact heeft op ons leven. Wat kunnen we hiervan leren voor HR-thema's zoals verzuim, verlof of medewerkersbetrokkenheid?

 

"Het nemen van datagedreven beslissingen zal een boost krijgen en kan werkgevers en werknemers dichter bij elkaar brengen," aldus Irma Doze, dataspecialist en Managing Director van AnalitiQs en docent online masterclass 'HR Analytics en HR Metrics toepassen' in haar blog. Volgens haar kan data HR-professionals helpen bij het beantwoorden van corona-gerelateerde vragen zoals: hoeveel medewerkers hebben we nodig om binnen de nieuwe anderhalve meter-economie te functioneren als organisatie, welke werkzaamheden vervallen, welke rollen zijn juist nu van doorslaggevend belang en kunnen we mensen op andere werkzaamheden inzetten?

 

Doze merkt dat veel organisaties hun maandelijkse verzuim-dashboard beginnen om te zetten naar een wekelijks of zelfs dagelijks verzuim-dashboard. Dit om het verzuim van medewerkers zoveel mogelijk real-time te monitoren. Ze waarschuwt daarbij voor valkuilen. "Bij het beantwoorden van die vragen vallen me bij veel organisaties twee zaken op. Ten eerste kijken ze vooral naar uitval door ziekte, maar dat blijkt lang niet altijd het belangrijkste om te volgen. Naast verzuim is er nu mogelijk ook veel sprake van ‘bijzonder verlof’, zoals zorgverlof en calamiteitenverlof. Het een en ander is afhankelijk van de afspraken over wanneer de medewerker zich ziek meldt."

 

Trendbreuk in de data

Ze vervolgt: "Stel, een gezinslid van je medewerker heeft klachten die voldoen aan de criteria van het RIVM. De medewerker moet daardoor thuis blijven, maar kan zijn functie niet thuis uitvoeren. Wat registreer je dan? Daar moet je als organisatie duidelijke afspraken over maken. De kwaliteit van de data valt of staat bij een goede definitie en duidelijke afspraken over het registreren van verlof en verzuim."

 

Doze wijst ook op vraagstukken op het gebied van strategische personeelsplanning die HR met data kan aanpakken. Hoe gaat de organisatie er over zes maanden uitzien? Waar zijn nieuwe competenties nodig nu de wereld in één klap op digitale processen overgaat? Hoeveel mensen hebben we sowieso na de crisis nog nodig? "Scenarioplanning helpt je nu meer dan ooit om het inzicht te krijgen dat je nodig hebt om tactische en strategische keuzes te maken in dit complexe speelveld vol dynamiek en onzekerheid. Want één ding is duidelijk: deze coronacrisis gaat een heuse trendbreuk geven in de data. Data uit het verleden is daarmee, in één klap, zeker geen garantie meer voor de toekomst."

 

Vinger aan de pols houden

Blijven we de komende jaren meer thuiswerken met z’n allen? Doze: "Het is zeker een scenario dat je voorbij hoort komen. Daardoor heb je wellicht minder kantoorruimte nodig. Maar om goed thuis te kunnen werken hebben je werknemers meer nodig dan alleen vierkante meters. Comfort is ook erg belangrijk. Je wilt dat je werknemers hun werkomgeving als fijn en inspirerend ervaren, want dat bevordert hun prestaties. Het is dus nu belangrijker dan ooit om een vinger aan de pols te houden. Eén keer per twee jaar een onderzoek onder werknemers is niet voldoende om hun welzijn te kunnen volgen in deze tijd. Zelfs met een ‘Pulse-meting’ per kwartaal red je het niet. Ontwikkelingen volgen elkaar nu razendsnel op, waardoor het werk en de werkomstandigheden continu in verandering zijn en het sentiment onder medewerkers binnen no-time kan omslaan."

 

 

Live online masterclass: Metrics en Analytics in de praktijk - het programma

 

In deze online masterclass leert u hoe u relevante businessvragen boven water krijgt, hoe u data verzamelt, analyseert en vervolgens in beleid omzet.   


Live online masterclass: Metrics en Analytics in de praktijk - eCampus

 

2 weken voor Dag 1 - Openstelling eCampus

 

HR Academy eCampusDe HR Academy eCampus is het online deel van de opleiding. De eCampus:

 • Biedt u basiskennis en achtergrondinformatie met video’s, artikelen en downloads.
 • Bevat opdrachten over uw organisatie.
 • Helpt u met de voorbereidingen op de opleidingsdagen.
 • Bevat opdrachten voor op de opleidingsdagen.
 • Begeleidt u door de hele 'leerreis' van de opleiding.

 

 

Masterclass HR Analytics en HR Metrics toepassen - Dag 1


Docent: Irma Doze

 

09.00 uur - Ontvangst


09.30 uur - 
Start van het ochtendprogramma


HR Academy eCampus Verwachtingen, leerdoelen en bespreking van opdrachten uit de eCampus. 


En aandacht voor: 

 • Korte introductie HR Metrics en HR Analytics 
 • HR Metrics en Analytics als onderdeel van het werkproces 
 • HR Analytics-proces en -rollen 
 • Aan de slag met ken- en stuurgetallen 

 

13.30 uur - Start van het middagprogramma

 

Aan de slag met:

 • Aan de slag met de analyse 
 • De juiste vraag stellen/briefing voor de analist 
 • Analyseboom opstellen


16.30 uur 
- Afsluiting 

 

 

Masterclass HR Analytics en HR Metrics toepassen - Dag 2


Docent: Irma Doze

  

09.00 uur - Ontvangst


09.30 uur - 
Start van het ochtendprogramma


HR Academy eCampus Bespreking huiswerkopdrachten uit de eCampus.


En aandacht voor:  

 • Data-analyse 
 • Grafieken kunnen lezen 
 • Tabellen kunnen lezen 
 • Conclusies trekken 
 • Samenhang en causaliteit (interrelatiediagram) 

 

13.30 uur - Start van het middagprogramma

 

Aandacht voor: 

 • Overtuigend rapporteren 
 • Adviseren 
 • Structuur en uitwerking 
 • Presenteren 

16.30 uur - Afsluiting 

 

 

Irma Doze

Sprekersfoto
MD AnalitiQs, Customer Intelligence & HR analytics
Irma Doze is eigenaar van AnalitiQs en een expert in Customer Intelligence & HR Analytics. ‘Turning data into profit’, is zowel de persoonlijk passie van Irma Doze, als de missie van haar bedrijf AnalitiQs. Met een achtergrond in alle vormen van intelligence: datamanagement, marktonderzoek, (predictive) analytics en reporting, helpt Irma bedrijven die meer willen halen uit de ‘people’ data die ze in HR systemen, via onderzoek, online én offline verzamelen. In deze data liggen nieuwe inzichten en kansen verborgen waarmee bedrijven duurzaam hun medewerkerstevredenheid én hun bottom-line resultaten kunnen verbeteren. Irma deelt haar kennis en ervaring al jarenlang met veel plezier met klanten, collega’s, cursisten en leerlingen in de vorm van trainingen, workshops en coaching. De aanpak van Irma in projecten én trainingen wordt gekenmerkt door passie en resultaat. De combinatie van strategisch denken en hands-on uitvoering is haar favoriete manier van werken; de combinatie van theorie met cases en oefeningen is haar favoriete trainingsmethode.

Downloads


Cedeo

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
© MindCampus b.v. Auteursrecht voorbehouden.